lauantai 16. maaliskuuta 2013

Hopeasompa -> Kultasompa










Aurinko paistaa Puijolla, mäet on hyvässä kunnossa, pikkujunnuja mäet täynnä, vanhemmat mukana tsemppaamassa. Punaisia poskia, hyvä meininki. Kisamakkara ja lämmin mehu. Ahonenkin hyppää samaan aikaan Puijon suurmäestä hienoja siivuja.
Tänään palasi vahvasti mieleeni junnuvuosieni seuratoiminta.  
Hopeasommissa on tänä vuonna 10, 12, 14 ja 16 sarjat mukaan lukien n. 120 mäen ja yhdistetyn osanottajaa eli n. 30 urheilijaa / sarja. Joukossa on monia tulevaisuuden lupauksia mutta osanottajamäärät on todella marginaaliset. 
Käsitykseni mukaan muutamilla toimenpiteillä voisimme saada muutamassa vuodessa hopeasomman urheilijamäärät huikeaan nousuun ja tällä kertaa tämä ei ole päävalmentajakysymys.
Lajia on 2010 luvulla kehitettävä ja keksittävä uusia rekrytointimuotoja vaikka kaksi perusasiaa lienee kuitenkin ylitse muiden.
Nykyajan vanhemmat ovat erittäin motivoituneita, jos seuroissa on luotettavat ja motivoituneet junnuvetäjät ja olosuhteet on hyvässä kunnossa. Voimattomuuden tunne voi kasvaa siitä, jos vetäjäasiat ei ole kunnossa ja / tai mäkiä ei kunnosteta vaan ne jää vanhempien harteille.
Juttelin tänään Seppo Pellin kanssa, jonka kanssa tuumasimme yhteen ääneen, että periaatteessa esim. pelkästään Puijon hiihtoseurassa voisi olla hopeasompien (valtakunnallinen) verran lajien harrastajia ja näin on melkein ollutkin jossain vaiheessa, rekisteröityneiden hyppääjämäärien ollessa 1900 luvun lopulla Puijolla n. 100.
Kun harrastajia on paljon, vanhempia on paljon, talkootyötä on enemmän, innostusta ja yhtenäisyyttä enemmän. Isojen massojen kautta myös vetäjille löytyy ammattimaisempaa toimintaa.
Kun massat on isot niin loppu on sitten enää kiinni miten rakennetaan innostuksen ilmapiiri. Yleensä se syntyy yksinkertaisista asioista kuten laadukkaasta urheilutoiminnasta, yhteisistä asusteista, seurojen viikkokisoista, vanhempain – ja saunailloista.
Miten sitten saisimme massat nousuun ? koska sehän on kaiken alku ja juuri. ks. alla pyramidi.
Voisimmeko ajatella niin, että kaikilla seuroilla olisi yhteinen tehtävä eikä niin, että jokaisen seuran tehtävänä on pistää omat asiat kuntoon ? Se on helpommin sanottu kuin tehty.
Mitäs, jos tekisimme liikuteltavan (peräkärryssä) n. K 4 hyppyrimäen, jota jokainen seura voisi vuorollaan käyttää oman kotipaikkakuntansa vuoden isoimmassa massatapahtumassa, lajin näyteikkunana. Mäen mukana paikalle voisi tulla vaikkapa Toni Nieminen ja Matti Nykänen. En ole kumpaakaan kysynyt mutta ajatuksena kova.
Kaikki halukkaat voisivat kokeilla mäkihyppyä, ottaa nimmarit jne. ja sitten seuran tehtävänä olisi napata innostuneet mukaan seuratoimintaan. Kun pikkujunnut on saatu seuran harjoituksiin niin toimintaa voisi kehittää 2010 luvulla uusiin ulottuvuuksiin.
Jos kaupungit tunnustavat hyppyrimäet liikuntapaikoiksi niin kuin kuuluu niin siihen kuuluu mäkien kunnossapito ihan niin kuin hiihtolatujen, yleisurheilukenttien, jäähallien jne. kunnossapito. Jos kaupungit haluaisivat seurojen kanssa jopa kehittää toimintaa niin pikkumäkiin olisi saatava (esim. Werneri puistoista tutut) liukuhihnahissit, joiden ansiosta pikkujunnut voisivat keskittyä kävelemisen sijasta (Kojonkoskenkin visio) hyppäämiseen. Tässä asiassa toki vastuu saattaa siirtyä seuroillekin, seurojen puheenjohtajilla olisikin oltava innostusta asiaan. 
Tässä yhteydessä pakko kysyä, nostaisiko KONE mäkihypyn takaisin huipulle. Minihissit jokaiseen Suomen junnumäkeen, seurojen panostus mukana. Kehittyneimpiin minimäkiin voisi myös rakentaa systeemin, joka näyttäisi ylämäen vauhdin ja hypyn mitan.  
Hissien avulla nostettaisiin helposti toistomäärät suuriksi (voisimme jopa olla edellä osaa kilpailijamaistamme) eikä koulusta tarvitsisi olla poissa toistomäärien saamisessa niin kuin Nykäs Masa aikoinaan rakastaessaan hyppäämistä.
Mitäs, jos seurojen urheilijamäärät nousisivat yhtäkkiä vaikkapa viisinkertaisiksi ? Sehän tarkoittaisi viisi kertaa enemmän talkoovoimaa, viisi kertaa enemmän valmennuksesta maksavia vanhempia eli viisi kertaa laadukkaampaa seuratyötä. Kyllä. Laatua ei toki suoranaisesti voi luvata viisinkertaiseksi mutta siihen on mahdollisuus, jos potentiaalin käyttää hyödykseen.
Huomattavaa tässä pyramidimallissa on, että terävin kärki (Olympiataso) on täysin riippuvainen kuinka alemmilla tasoilla voidaan, tästä päästäänkin tärkeimpään asiaan eli seurojen rekrytointiin ja valmentajakoulutukseen, uusiin innovaatioihin 2010 luvulla.
Suomen hiihtoliiton isoimpana tehtävänä olisikin jatkossa huolehtia seurojen valmentajakoulutuksesta ja tukemisesta, Finnjumping ei siihen haasteiltaan pystynyt.  
Lisäksi Olympiakomitean kanssa on viriteltävä valmennuskeskukset sille tasolle, että vanhemmat luottavat laittaa lapsensa valmennuskeskuksiin kasvamaan hyviksi kansalaisiksi, opiskelun, asumisen ja urheilun yhteensovittaen ja vieläpä niin, että urheilu ei vaarannu vaan menestyspotentiaalia pystyttäisiin kasvattamaan potenssiin. Valmennuskeskuksista siirryttäisiin maajoukkuetoimintaan, joka läheisessä yhteistyössä valmennuskeskustoiminnan kanssa. Maajoukkuetoiminnan tehtävänä on edelleenjalostaa ja luoda laadukas valmistautuminen ja välineet mm. arvokisoihin.




Ideologia on, että viimeistään n. 15 vuotiaana lahjakkaan urheilijan olisi hakeuduttava optimaalisten olosuhteiden luokse (mm. suuret mäet) valmennuskeskuksiin. Valmennuskeskukset olisivat “puolueettomia” niin, että kasvattajaseurat voisivat urheilijan ja seuran niin halutessa pitää seuran nimeä urheilijan nimen alla koko urheilijan elinkaaren ajan saaden kasvattajaseuralle hyötyä vaikkapa arvokisamitalin jälkeen kunnan järjestämillä mitalijuhlilla.

Periaatteessa hyvin olisi voinut olla, että esim. Matti Hautamäen nimen alla menestyksen aikana olisi lukenutkin Haukiputaan Veikot – Kuopion valmennuskeskus. Sama malli voisi olla kaikissa valmennuskeskuksissamme. Totuudenmukaisesti, kasvattajaseuraakin hyödyttäen. Seurat tuottaa, valmennuskeskukset nostaa, maajoukkue jalostaa. 

Nykyiset hopeasompaajat on tulevaisuuden kultasompaajamme. 


9 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Missähän päävalmentaja on syksyllä pitänyt korviaan? Liikuteltava hyppyrimäki oli silloin jo lähes valmis, lienee nyt valmis? Kärryn tekemisessä taisi olla mukana pääyhteistyökumppani Junkkari. Kärryä säilytettäneen Vuokatissa, mutta sen vuokrahinta on niin kova että taitaa jäädä käyttämättömäksi koko vehje..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Vaili.
      Kerroin liikuteltavasta hyppyrimäestä (valokuvineen ja suunnitelmineen) Suomessa jo keväällä 2011. Kaksi vuotta on mennyt ja mäkeä ei ole organanisaatio saanut tehtyä aikaiseksi. Liikuteltavaa hyppyrimäkeä ei ole tehty, sitä ei ole vaan tekivät jutusssa viittaamasi mäen puusta (ei putkista) ja niinpä se on juntattuna kahden puun välissä Vuokatin urheiluopistolla. Eli se siitä.

      Norjassa liikuteltavasta hyppyrimäestä on kahden vuoden aikana kokeillut mäkihyppyä n. 10 000 ihmistä.
      Eli olen hyvin tietoinen missä mennään. Kiitos viestistä kuitenkin

      Poista
    2. No sitten tässä(kin) kohtaa sanat ja teot on olleet eri asioita. Liikuteltavana ja Suomea kiertävänä mallina sitä esiteltiin.

      Mäki itsessään olisi juuri niin mainio kuin kuvasit!

      Poista
  3. Harrastajamäärien laskeminen on kaikkien pohjoismaisten hiivtolabien ongelma. Tänä viikonloppuna hiihdettävien nuorten SM -hiihtojen osallistujamäärä katastrofaalisen vähäinen. Esim. 18-tyttöjen vapaan normaalimatkalla alle 30!

    VastaaPoista
  4. Olen samaan mieltä että uudistukset valmennuksessa on välttämättömiä. Nykyinen suomen mäkihypyn taso on siitä selvä osoitus. Kun suomen mäkihypyn terävin kärki on ollut monta vuotta muutaman hyppääjän varassa. Kun nyt hyvin lyhyellä aikavälilä tämä kärki, Ahonen, Hautamäki, Olli lopettivat ja Happonen, Larinto, Koivuranta on olleet pitkällä sairaslomalla ja toipilaana, ei ole ollut tilalle tarpeeksi tasokasta hyppääjää paikkaamaan tilannetta. Siinä on ollut sekä huonoa onnea kuin myös sitä että juniorivalmennukseen ja seuratason valmennukseen olisi pitänyt saada panostusta sekä materiaalin että valmennuksen osalta. En usko että huippuhyppääjää tehdään yhdessä kilpailukaudessa, vaan kyllä se työ pitää tehdä jo aikaisemmin. Varmasti on tälläkin hetkellä monta lahjakasta urheilijaa, jotka olisivat ehkä ihan huipulla jos tuo valmennusketju junnusta-huipulle olisi toiminut hyvin. On varmasti järkevää keskittää valmennusta ja se ei ole pelkästään urheilullinen näkökohta vaan myös nuoren urheilijan tulevaisuuden näkökulmasta. Siitä on Kuopiossa varmasti kokemusta ja hyviä esimerkkejä. Kun urheilu ja opiskelu voidaan lomittaa joustavasti keskenään se tuottaa hyvän lopputuloksen monella tavalla.

    VastaaPoista
  5. tuo liikutettava mäki olisi varmasti hyvä innostaja, mutta alkuun päästäisiin jo sillä, että esim. Nykänen ja Nieminen saataisiin kouluihin kertomaan mäkihypystä ja sitten tehtäsiin vaikka traktorilla lumikasa, johon hyppyri, josta sitten koululaiset saisivat kokeilla lajia ammattilaisten opastamina. tällöin se hyppyrimäki ei ainakaan lähtisi auton mukana pois, vaan kevään tullen lumien sulaessa vasta. minulle on kyllä yksi mysteeri, miten mäkihyppy on yleensä päässyt tippumaan pois lasten harrastuksien lajikartasta. isäukko kertoi, että omassa nuoruudessa 70-luvulla mäkiä oli joka kylän nurkassa ja jos ei ollut valmista, niin semmoinen tehtiin. koulussakin heillä oli ollut talvella hiihtokisat ja mäkikisat. sitten itse kun kävin 2000 luvulla ala ja yläkoulut, niin ehdotin opettajalle, että voitaisiinko koululiikunnalla kokeilla joskus mäkihyppyä, niin vastaus oli että ei voida. pelattin sitten per...een sählyä. mielestäni lajin kiinnostavuutta pitäisi alkaa kehittämämään jo alakoulujen liikuntaopettajista ja tuoda heille selville, että mäkihyppy on hyvä ja monipuolinen laji. minulla ei ole varmaa kuvaa mäkihypyn harrastuneisuudesta maakunnissa, mutta käsittääkseni toiminta on aika vähäistä. Kuopion ympäryskunnista taitaa olla siilinjärvi ainoita, missä saadaan harrastajia lajiin? tämä pitäisi myös jollain tavalla saada parannettua, että mäkikeskusten ympäryskunnat saataisiin lajin pariin. olisiko ideaa, että hiitoliitto tai mäkihypyn ammattilainen kutsuisi alueen urheiluseuroista henkilöitä yleisellä kutsulla yhteisen pöydän ääreen kokoustamaan ja juteltaisiin miten kunnissa voitaisiin kehittää toimintaa ja minkälaisia edellytyksiä yleensäkkin olisi? tämmöisessä yhteistapahtumassa voitaisiin suunnitella vaikka mäkien korjauksista, väline hankinnoista ja yhteisistä piirikunnallisita kilpailuista. kokoukseen tulisi kutsua kaikkia halukkaita, eikä urheiluseurojen avainhenkilöitä, sillä ei heillä ole välttämättä sellaista intohimoa lajiin, mitä jollain muulla voisi olla. mutta empäs hukkaa tämän enempää palsta tilaa, niin sopii muidenkin ajatuksia. itse olisin ainakin vaikka heti lähdössä talkoisiin lajin harrastajamäärien lisäämiseksi.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Pekka analyyseistasi, vastaaviin julkisesti avoimiin ei pystynyt Lepistö, Nikunen, Yli-Anttila saatikka Puikkonen eikä kukaan muukaan aiemmin toiminut päävalmentaja, no Puikkonenhan ei valmentajana tainnut koskaan ollakaan.
    Osaat selkeästi asiasi ja tehtäväsi. Suomen mäkihypyllä on hieno tulevaisuus kun kykyisiäsi henkilöitä ja innostuneita sponsoreita sekä tietysti tärkeinpänä harrastajia saadaan lisää tähän upeaan urheilulajiin. Idea ja toimintakulttuuri mäkikeskuksista joissa urheilijat edustavat kasvattajaseuraansa on mahtava ja kannatettava. Onko se nykyisessä nenänvartta katsovassa kulttuurissa mahdollista, ei ole. Ylimieliset on mielellään saatava tavallisiksi lajiharrastajiksi tai potkittava ulos joukosta. Kova juttu ja kirpaisee hetken mutta puhdistaa ilman.
    Tsemppiä kaikille harrastustoiminnassa mukana oleville ja leppoisaa kevättä.

    T: Vanha Konamies

    VastaaPoista
  7. Hieno blogi ja pitäjä.
    Paljon idealismia ja avoimuutta, joka pitää nyt saada teoiksi.

    Talouden taantuman kurimuksessa matelevassa maassa se ei ole helppoa. Yrityksiltä ei tukea heltiä ja kunnatkin kyntävät syvällä. Hyvin harvalla paikkakunnalla muutenkaan kunnanisät piut paut välittävät mäkihypystä.

    Tuo minimäki on hyvä idea, mutta se on myös hoidettava ammattimaisesti. Vakuutusasiat on selvitettävä ja kaikkien vastuukysymyksien on oltava selvitettynä ennenkuin yksikään Ville Valtteri tornista alas suhahtaa.

    Valmennuskeskukset on pantava kuntoon. Mäkihypylle Lahti ja Kuopio ja YH:lle Vuokatti. Nuorten ryhmien ja siitä ylöspäin rahoitus on saatava sille mallille, että lahjakkaimmat riippumatta vanhempien kukkaron paksuudesta on pystyttävä pitämään lajin parissa.

    Kun valmennuskeskuksissa esimerkiksi säätiöityjen stipendien tukemina harjoittelevat ja kilpailevat lahjakkaimmat, vapautuu samalla rahaa seuroille kehittää omia mäkikoulujaan ja suorituspaikkojaan.

    Jännityksellä odottellen Jyri Pelkosen ryhmän raporttia ja toimenpide ehdotelmaa mäkihypyn nostamiseksi arvoiselleen paikalle.

    VastaaPoista