lauantai 8. joulukuuta 2012

Suomalaista lumiosaamista Sochissa


Sochin HS 106 mäen kilpailussa hypätään tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa maailmancupin historiassa uudella lumetusinnovaatiolla. - Suomalaista osaamista - 

Alastulorinteessä käytetty lumi on kokonaan viime talvista. Lumi varastoitiin kesän ajaksi sahanpurun / puupalasten alle ja juuri ennen kilpailuja lumi siirrettiin mäkeen.
Alamäen väristä pystyy katsojatkin päättelemään asian.
Joukkoon on jäänyt hieman puumateriaalia kun lumi on siirretty mäkeen mutta ei haitannut hyppäämistä. 

Ainut haastava asia on alamäen kunto, koska alastulorinne on pehmeä, tämä johtuu ilmanalasta, ei lumesta. Tällä hetkelläkin sataa lämmintä vettä. 
On kuitenkin melkolailla spesiaalia, että vaikka ilma ei todennäköisesti ole käynyt syksyn aikana pakkasen puolella vielä kertaakaan niin silti eilen jo hypättiin mc karsintakisat lumialastulolle. Samaa lumetustatapaa on käytetty Suomessa harjoitusmäissä mutta ei vielä koskaan maailmancup:ssa. 

Lisäksi Sochissa toimiva Suomalainen SnowTek pystyy tekemään uudella innovaatiolla lunta kelissä kuin kelissä, ulkoilmassa tai jopa sisätilassa.  


Ylämäen osalta haasteet on ratkaistu keinotekoisella jääladulla, trendi on viime vuosina yleistynyt maailmalla (Itävallan ja Saksan monissa mäissä, myös Norjassa on tällaisia latuja). Latu toimii todella hyvin. Vaikka ulkona olisi +10 lämmintä niin latu pysyy n. -10 asteisena. 

Tässä yhteydessä on mukava kertoa, että järjestelyt toimineet toistaiseksi todella hyvin, lupaavasti. Ystävällinen järjestelykomitea joukkueen attaseoineen. 
Isot uudet hotellitkin avattiin vain joukkueille, taidamme olla ensimmäiset asukkaat.

Infrassa on vielä toki paljon tekemistä mutta ensituntumalta olen vaikuttunut mihin suuntaan alue kehittyy. Tulossa varmastikin hieno talviurheilukeskus 2014.

Oman suolansa tuo mukaan mittavat turvajärjestelyt, jotka oli mäelle mennessä lentokentän turvatarkastuksen tasoiset, läpivalaisuineen jne.
Sotilaita oli mäellä useita kymmeniä.
Vähän reilun kilometrin matkaan hotellilta mäen harjalle menikin reilu tunti mutta ei haitannut kokonaisuutta yhtään, asennekysymys.
Organisaatio testaa asioita jo kohti olympialaisia. 

Kaikki on siis ihan lupaavaa mäkihypyn osalta Sochissa, komeat hyvät mäet.

Ainoa haaste juuri nyt viikonloppuna onkin se, että täällä on niin lämmin, että alamäki ei ole tästä johtuen optimaalisessa kunnossa, sekin korjaantuu varmasti kun talvikausi vuoristossa, Olympialaisten aikaan. 

Pekka 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti